top of page

Szupertechnológiával válnak a hazai bankok digitálisan erősebbé

Forrás: Fintechzone AIOps | automatizáció | banktech | BankTechShow | Dynatrace | K&H | observability A technológia és a mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően mára a manuális hibakeresés és IT-monitoring a múlté lett. Az AI-alapú obszervabilitás segíti az IT-problémák automatikus beazonosítását és akár automatikus kijavítását is. Elérkezett az új korszak, amelyben gépek figyelik a gépek működését és javítják ki azok hibáit.
A BankTechShow-n a Dynatrace és a K&H Bank közösen bemutatták az új mobilbank bevezetésén keresztül, hogyan működik az automatizált hibakeresés és az automatizált hibajavítás a gyakorlatban. Betekintést nyújtottak abba, hogyan alkalmazható az obszervabilitás és az AIOps technológiák egy modern pénzügyi intézetben, hangsúlyozva a technológiai innovációk és az üzleti folyamatok összehangolásának fontosságát. A Black Friday a felhasználóknak ünnep, a vállalatoknak viszont komoly kihívás, mivel a nagy terhelés – vagy az új frissítések – összeomláshoz vezethetnek, aminek a vége a problémakereső maratoni válságstábülések.
„..hogy a problémát megoldjuk, nem kell manuálisan végigkutatni minden részletet, mert a mesterséges intelligencia már megmondja, hogy mi a probléma, hol van, mi okozza, és milyen lépéseket kell tenni a javításhoz”
– mutatott rá előadásában Veréb Elemér a Dynatrace regionális vezetője . Fotón: Veréb Elemér (Dynatrace) a BankTechShow-n A Dynatrace által kifejlesztett mesterséges intelligenciával támogatott obszervabilitás (megfigyelhetőség) platform lehetővé teszi, hogy az IT-üzemeltetők és fejlesztők hatékonyabban azonosítsák, diagnosztizálják és javítsák az esetleges problémákat. A platform folyamatosan gyűjti a szükséges adatokat és információkat a host-okról, a tranzakciókról és az érintett alkalmazásokról. Egy esetleges probléma megjelenésekor a rendszer azonosítja a gyökérokot , és a vonatkozó helyreállítási (remediációs) parancsot kiadja a beavatkozó rendszernek. – tette hozzá Veréb Elemér . Ez a fajta megközelítés forradalmasítja az IT-problémakezelést, és lehetővé teszi az önvezérlő rendszerek létrehozását . Az IT-üzemeltetőknek és fejlesztőknek már nem kell manuálisan elemezniük a problémákat, a platform önállóan azonosítja a problémát, ezzel felszabadítja a szakértői erőforrásokat. Röviden a Dynatrace Observability platformról A Dynatrace vezető obszervabilitás platform, amely különböző funkcionális modulokkal rendelkezik. Ezek közé tartozik az infrastruktúra megfigyelése (Infrastructure Observability), amely adatokat gyűjt az infrastruktúra állapotáról, elemzi azt, és mesterséges intelligenciát használ a rendszerek normális működésének tanulmányozásához.
Egy másik modul az alkalmazás megfigyelés (Application Observability), amely az alkalmazásokat kód szinten képes nyomonkövetni , és elemzi a válaszidőket, hibákat és az ügyfél-elégedettséget. Az IT biztonság is fontos része a platformnak, különösen a sérülékenység kezelése (Vulnerability Management), amely folyamatosan figyeli a rendszerek sérülékenységeit és észleli a lehetséges támadásokat. Fontos funkció a rosszindulatú támadások blokkolása is. A „Digital Experience” modul a – külső és a belső – felhasználók élményének a fejlesztésére összpontosít. Fontos elemei a szintetikus és a valós felhasználó monitoring , illetve a munkamenet visszajátszás is. A Dynatrace támogatja a DvOps folyamatok és az IT üzemeltetés automatizálását is. A BankTechShow-n a K&H Csoport digitális megoldások vezetője, Gajdi Ádám bemutatta, hogy az új mobilbank bevezetésekor hogyan tudták a platform segítségével figyelni az alkalmazás teljesítményét , a felhasználói elégedettséget , és azonosítani a készülékspecifikus hibákat . A Dynatrace által biztosított dashboardok és elemzések lehetővé tették a gyors hibadetektálást , a beavatkozást , valamint az üzleti hatások azonnali nyomon követését is. Fotón: Gajdi Ádám (K&H Csoport) a BankTechShow-n A platform nemcsak azonosítja a problémákat, hanem a gyökérokok feltárásával támogatja a gyors és hatékony hibaelhárítást is” – emelte ki Veréb Elemér a K&H Bank esettanulmánya kapcsán. Az előadás végén a Dynatrace regionális vezetője kiemelte az integrált megközelítés fontosságát, ahol a különböző területek összehangoltan dolgoznak egy közös cél érdekében. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia használata elősegíti a problémák gyorsabb felismerését és megoldását, valamint a rendszerek önálló kezelését és optimalizálását. A K&H Bank példája is mutatja, hogy az oberszervabilitás és az AIOps technológiák segítségével a bankok képesek javítani az ügyfél-elégedettséget, optimalizálni az alkalmazás teljesítményét, és növelni az üzleti hatékonyságot.

Szupertechnológiával válnak a hazai bankok digitálisan erősebbé
bottom of page