top of page
  • andreaveress

2017 1 perc 729 db vásárlás - Idén még durvább lesz, bírja a rendszered? 

Updated: Nov 8, 2019


Az USA-ban többen halnak meg a Black Friday miatt, mint cápatámadásban (1). Ez önmagában is furcsa tény, de nézzünk magunkba, mi magyarok is betegesen szeretjük a csodálatos érzését annak, ha valamihez olcsóbban juthatunk hozzá. Vásárlási kedvünknél már csak az elvárásaink nagyobbak. Az átlagos kosárérték évről-évre való növekedése, és a prémium termékek felé fordulás (2) egyértelműen azt mutatja, hogy még többet akarunk, gyorsan és zökkenőmentesen.


De mi a helyzet a szolgáltatói oldalon? Jön a Black Friday para, próbál mindenki felkészülni, de valószínűleg így is sokan álmatlanul forgolódnak. A legtöbb e-kereskedő éves árbevételének figyelemreméltó részét /Black Friday 2017 delivers 14% of all holiday sales (3)/ keresi meg ezeken a napokon, tehát nem elhanyagolható, hogy milyen felhasználói élményt tudnak nyújtani vásárlóiknak.


A globális adatok azt mutatják, hogy vásárlóként akkor vagyunk boldogok, ha 3 másodperc alatt betöltődik a felkeresett oldal (4), és már böngészhetjük is a kínálatot. Már itt óriási a lemorzsolódás, hátha még a rendelési folyamat is akadozik, ne adj’ isten lefagy az oldal.


Az Amazonnál például 100 ms-os javulás az oldalbetöltődésben,1%-os árbevételnövekedést eredményezett.

Talán meglepő, de a nyugat-európai országok járnak az élen a betöltődési sebesség tekintetében /Egyesült Királyság, Németország (5)/, amitől saját méréseink alapján igen messze vannak a magyar weboldal mutatók.


Még bő másfél hónap van hátra a nagy Black Friday rohamig, jöjjenek az e-kereskedőknek szóló tippjeink a nyugalmasabb éjszakákért:

  • Monitorozz és tesztelj mindent! De tényleg mindent. Az egyre komplexebb alkalmazás- és infrastruktúra feltételek és az extrém terhelés mellett tuti az a komponens hal meg, amit nem teszteltél. Nem elég a felszínt figyelni, a megfelelő eszközzel feltárhatod a kód szintű hibákat is, és azonnal beavatkozhatsz.

  • Láss a vásárlóid szemével! Tudd, hogy honnan érkeztek, milyen böngészőt használnak, milyen eszközről vásárolnak szívesen, a vásárlási folyamat melyik pontján akadnak el, mindezt minden egyes user-re lebontva, valós időben kell ismerned.

  • Használd ki a mesterséges intelligencia (AI) nyújtotta lehetőségeket. Olyan hibákat, összefüggéseket fedezhetsz fel a segítségével, amire egy profi IT csapat sem lesz képes.

  • Alkalmazz testreszabott analitikát. Minden üzlet más, ezért más-más mutatók szükségesek ahhoz, hogy releváns adatokat kapj a számodra fontos összefüggésekről, esetleges anomáliákról. A mobil app a legfontosabb csatornád? Kövesd a mobil konverziót! Tavaly az ügyfélszolgálat volt a szűk keresztmetszet? Adj nekik user szintű információt a testre szabott ügyfélkezelés jegyében.

Egy Black Friday-es leállás valójában sokkal többe kerül az e-kereskedőknek, mintha folyamatosan(!) mérnék és fejlesztenék az ügyfélélményt. Ez a proaktív szemlélet hosszú távon azt eredményezi, hogy valóban a döntéshozók kezébe kerül az irányítás, kisimultabb homlokkal várják a vásárlókat, akik náluk és nem a konkurenciánál fognak idén még több pénzt költeni.


Ha valakinek van egy jó kis hazai, Black Friday-es sikersztorija, ossza meg velünk! 😊


 

35 views
bottom of page