top of page
  • Writer's pictureNelli Kertesz

A Provice CSR tevékenysége kapcsán interjú készült Veréb Elemérrel

A Provice, a Dynatrace, valamint a Telvice közösen támogatta az EGOI (European Girls' Olympiad in Informatics; Első európai programozási verseny középiskolás lányok számára) magyar lány-csapatát.

Miért tartotta fontosnak a Provice a Neumann Társaság támogatását?


A Neumann Társaság munkásságát régóta követem, és tudom, hogy számos olyan kezdeményezést felkarol, melyek kötődnek a fiatalok tehetséggondozásához. Ezzel mi is hasonlóképp vagyunk. Így nem volt kérdés, hogy amint hallottunk a legújabb kezdeményezésről, ráadásul egy olyanról, ami még a cég profiljához is illeszkedik, mi is beszállunk patrónusként.


Közelebbről mit támogatott (EGOI) és miért, van-e ezzel kapcsolatban esetleg személyes motivációja?


A Provice a középiskolás lányokból álló csapatot támogatta, amely Magyarországot képviselte az EGOI versenyen. Úgy vélem, hogy ez egy hiánypótló verseny, ahol a lányok is megmutathatják tudásukat.

Lányos apaként fogékony vagyok mindenre, ami a lányok önmegvalósítási képességeit támogatja. Amikor kisebbek voltak a lányaim, akkor esténként az „Esti mesék lázadó lányoknak” című könyvből olvastam fel nekik történeteket. Az informatikát, különösen annak programozási ágát korábban szinte egyértelműen női foglalkozásnak tekintették, lásd a nők szerepét az amerikai űrhajózás 60-as 70-es évekbeli hőskorában. Később az informatika „elférfiasodott”, és a biztató tendenciák ellenére még mindig túl kevés nő választja az informatikai pályát.

Szerintem a lányoknak ugyanúgy helyük van ezen pályán, mint a fiúknak. Jó lenne, ha minél többen gondolnák úgy, hogy igenis „menő” nőként az informatikával foglalkozni.Ön mit gondol - nehezített pályán mozognak-e a lányok az IT területén? Vagy ez egy túlhaladott sztereotípia?

A számok azt mutatják, hogy 8-10% körüli a nők aránya az IT területen. Az okok sokrétűek lehetnek társadalmi okoktól kezdve az oktatási rendszerig bezárólag. Ugyanakkor szerintem nincs nemek miatti különbség a női és a férfi kvalitások között az informatika területén. A sztereotípiák lebontásának ügye még sok tennivalót kíván, hogy a lányok is magabiztosan építsék karrierjüket az informatikában.A Provice (Dynatrace RFO) IT területen dolgozó munkavállalói nemek szerinti megoszlása milyen arányú? (Ha ez egy rettenetes arány lenne, miért?)


A Provice-nál is fontos a diverzitás, legyen szó akár a nemek megoszlásáról a cégen belül. A Provice-nál 50% feletti a nők aránya, amire büszkék is vagyunk. A Dynatrace fontosnak tartja a nemi egyenlőség megteremtését a cégnél. A Dynatrace ügyvezetője, John Van Siclen, a 31. legjobb CEO a női alkalmazottak számára (best CEO for women) megelőzve számos nagy és elismert technológiai céget.


Van-e tervük az EGOI verseny magyar diáklányaival a további kapcsolattartásra?


Szeretnénk egy mentorálási programot indítani a Dynatrace női fejlesztőinek közreműködésével, hogy az „EGOI lányok” első kézből informálódjanak, és hogy segítsük őket karrierútjuk kirajzolásában, lehetőségeik mind jobb kiaknázásában, ha tartósan ezen a pályán képzelik el jövőjüket.Ön személyesen vagy az Ön által képviselt Provice tagja-e egyéb társadalmi szervezeteknek (pl. IVSZ stb.)? Ha igen, miért, mi a hozadéka?


A Provice régóta tagja az IVSZ-nek. Jó egy pezsgő szakmai közösség részeként kapcsolatokat építeni, programokon részt venni, szakmai, társadalmi és szektorális fejlesztési programok és stratégiák kialakításában közreműködni. Személyesen én az Etikai és Fegyelmi Bizottság tagja vagyok 3 éve, és most júniusban választottak újra a közgyűlésen.Mivel foglalkozik a Provice, mi ez a Dynatrace nevű termék?

A Dynatrace cég azonos nevű Software Intelligence Platformja az elmúlt évtizedben a technológiai és piacvezető megoldássá vált. Nagy sikernek tekintjük, hogy a terméket a Provice képviselheti a régióban.

Amikor az IT rendszerek sikeres működtetése kerül szóba, akkor azt egy tengeralattjáró irányításához szoktam hasonlítani. Míg egy autó vezetésénél a sofőr a műszerekből származó információk mellett kilát a szélvédőn, és meg tudja állapítani az irányt, a sebességet, a pontos helyzetet, addig egy tengeralattjáró a mélyben – hasonlóképpen az IT rendszereknél – kizárólag a szenzorokra, műszerekre és a dashboardokra hagyatkozva tud sikeres működést fenntartani. A Dynatrace diszruptív megoldása ezeket a vitális szenzorokat, műszereket, dashboardokat vagy akár irányítási automatizmusokat nyújtja az IT – és üzleti rendszerek autonóm működéséhez.

A Provice képviseli a Dynatrace-t regionálisan, és immár közel 50 nagyvállalat és kormányzati intézmény használja a megoldást a digitális performanciájának fejlesztésére.


Az interjú eredeti formájában a Neumann Társaság honlapján jelent meg.


50 views

Commentaires


bottom of page